Koelkast onderhoud en tips

Wist u dat de koelkast een van de belangrijkste apparaten in ons huis of bedrijf is voor energiebesparing en gezondheid…

 

Een goede hygiëne is belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen

Bij kruisbesmetting gaat het om het overbrengen van een (ziekmakende) bacterie van het ene voedingsmiddel naar het andere. De besmetting kan ‘direct’ plaatsvinden. Dat wil zeggen dat het ene voedingsproduct rechtstreeks in aanraking komt met het andere voedingsproduct. Maar de besmetting kan ook ‘indirect’ plaatsvinden. Bijvoorbeeld via de handen, keukengerei, aanrecht of koelkast.

In rauwe producten vinden we meer bacteriën dan op gekookte voedingsmiddelen. De ziekmakende bacterie treffen we vooral aan op vlees, vis en kip. Krijgen we die ziekmakende bacterie binnen dan kan er een voedselvergiftiging optreden.

Kruisbesmetting in uw koelkast voorkomen

Zorg voor een schone koelkast. Laat vlees, vis en kip goed afgedekt in de koelkast ontdooien. Voorkom dat druipvocht op andere levensmiddelen lekt, en bewaar voedingsmiddelen en restjes goed afgesloten in een koelkast op de juiste temperatuur.

Energiebesparing

Na verloop van tijd kunnen de afdichtingsrubbers van de deur hard worden, scheurtjes krijgen, of het rubber krijgt een vettig laagje wat moeilijk waar te nemen is. Het kan ook voorkomen dat de scharnieren niet goed meer sluiten. Hierdoor sluit de deur niet meer goed af en zuigt de koelkast warme lucht naar binnen. Ijsafzetting zal plaatsvinden en er komt warme lucht in de koelkast. Hierdoor zal de motor langer door moeten lopen om de koelkast op de juiste temperatuur te krijgen. De juiste temperatuur onder in de koelkast is ca. 5 graden, en boven in ca. 7 graden.

Voorkom deze problemen

Maak het afdichtingsrubber regelmatig schoon met azijn. Zijn er scheurtjes of is het rubber niet meer soepel? Dan is het verstandig om de rubbers te vervangen.

U kunt makkelijk controleren of het rubber niet goed sluit door als het donker wordt, er een zaklamp in te leggen. Mocht er licht naar buiten stralen, dan sluit het rubber niet.

Controleer wat er defect is

De motor blijft lang doordraaien. Dit kan komen doordat het slechte rubber niet meer goed afsluit en vernieuwd moet worden.
De motor blijft doordraaien en slaat niet meer af. In het vriesvak vriest het hard, maar in het koelgedeelte blijft het warm. In dit geval zit er een lek in het circuit en verliest het koelvloeistof. Dit is helaas niet meer te repareren, uw koelkast is aan vervanging toe.

De koelkast gaat niet meer aan. In dit geval zal de thermostaat kapot zijn. Zet voordat je iets gaat vervangen of controleren altijd het stroom af.
De meeste thermostaten kun je makkelijk testen: Maak het kastje waar de thermostaat in zit los, en vervolgens ook de thermostaat. Aan de bovenkant van de thermostaat zitten 3 stroomdraden met kabelschoentjes. Die zijn aangesloten op de nummers 1, 2, 3, of 3, 4, 6.
Bij 1, 2, 3: Steek de kabelschoentjes 1 en 2  in elkaar. Hang de thermostaat zo neer dat hij los hangt, en geen contact kan maken met de koelkast. Zet vervolgens het stroom aan. Slaat de koelkast aan? Dan moet de thermostaat vervangen worden.
Bij aansluitingen 3, 4, 6: Steek de kabelschoentjes 4 en 6 in elkaar. Vervolgens hetzelfde doen als bij 1 en 2.

Plaats een reactie