5 tips om uw vaatwasser schoon te houden

Wat is het toch heerlijk om een vaatwasser te hebben. Maar dan moet hij wel fris blijven ruiken natuurlijk. Stinkt uw vaatwasser of komt de vaat niet schoon uit een wasprogramma? Hier vijf tips om uw vaatwasser beter te onderhouden.

1. Vaatwasser schoonmaken met baking soda

Afbeeldingsresultaat voor baking soda

U leest het niet verkeerd. Het is echt waar! U kunt uw vaatwasser reinigen met baking soda. Hiervoor doe je een goede theelepel baking soda in het zeepbakje van de vaatwasser, daar waar je gebruikelijk een afwastablet in doet. Zet vervolgens de lege vaatwasser aan op het meest intensieve programma.

Na afloop van het programma ziet u dat de vaatwasser weer spik en span is. Let er wel goed op dat je er niet meer dan een theelepel in doet. Het middel kan namelijk, bij overmatig gebruik, gaan bijten in het plastic en de rubberen randjes van de wasmachine.

2. Vieze geuren

De vaatwasser is weer schoon. Echter, de vieze geur is er nog steeds. Natuurlijk heel vervelend, maar ook daar hebben we weer een handige tip voor. Druppel wat citroensap over de vieze vaat en zet de vaatwasser op een normaal programma. Wanneer het programma is afgelopen, zouden de vieze lucht verdwenen moeten zijn. Het kan natuurlijk ook bij een leeg programma, maar dit zou zonde zijn van het water dat je ermee verspilt.

Afbeeldingsresultaat voor citroensap

Komt er echt een hele vieze en muffe lucht uit je vaatwasser, dan moet je het dubbel aanpakken. Giet een beetje schoonmaakazijn op de bodem van de vaatwasser en leg wat citroenschijfjes in het bestekmandje. Draai vervolgens het meeste intensieve programma. Nu zouden alle vieze geurtjes verdwenen moeten zijn.

3. Verstopt?

Ooit gehoord van het spreekwoord “voorkomen is beter dan genezen“? Dit geldt namelijk voor deze derde tip. Een vaatwasser wordt eigenlijk altijd vies door overgebleven etensresten na een spoelprogramma. Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk etensresten van de vaat afveegt, voordat het in de vaatwasser gaat. Veel mensen spoelen de vaat nog eens af, voordat zij het in de vaatwasser leggen en ook dat is een goede manier om verstopping tegen te gaan. Wanneer uw vaatwasser helemaal verstopt is, dient u de filter eruit te halen en de etensresten hiervan te verwijderen. Doe er vervolgens wat schoonmaakazijn in en laat de (lege) vaatwasser draaien op het meest intensieve programma.

Afbeeldingsresultaat voor vieze vaat

4. Economisch gebruik

Hoe vaker je iets gebruikt, hoe sneller iets vies wordt en hoe sneller je iets moet vervangen. Dat geldt ook voor een vaatwasser. Een vaatwasmachine is relatief zuinig, zowel wat betreft water als stroom. Toch is het zonde om de vaatwasser aan te zetten als deze niet helemaal vol is. 

Afbeeldingsresultaat voor sproei-armen vaatwasser

Daar zit ook een keerzijde aan; doe je vaatwasser ook weer niet té vol. Wanneer je de machine vol inpakt, kunnen de sproei-armen niet goed meer draaien, waardoor er schade kan ontstaan. Daarnaast wordt de vaat niet meer goed schoon, omdat het elkaar afdekt. Hierdoor moet je dus nog een wasprogramma aanzetten, wat natuurlijk weer niet milieuvriendelijk is.

 

5. Vuile vaat

Wat als je vaat gewoonweg niet meer schoon wordt, ondanks dat er geen vieze geur vrijkomt en binnen is gereinigd? In dit geval heb je een probleem met de sproei-armen.

Een veelvoorkomend probleem binnen de vaatwasser is kalkaanslag op de sproei-armen, waardoor het water zich niet meer kan verspreiden door de vaatwasser. Maak de sproei-armen los en verwijder het kalk met een sopje en wat schoonmaakazijn, citroensap en water. Zodra het kalk verdwenen is, kan het water weer goed door de gaatjes, en weer verspreid worden door de vaatwasser.
Afbeeldingsresultaat voor sproei-armen vaatwasser

Op zoek naar vaatwasser onderdelen?

Een nieuwe sproei-arm nodig, of een van de bovenstaand vermelde wasmiddelen? Dit en nog veel meer vindt u bij Anka Onderdelen Service. Neem een kijkje in ons ruime assortiment.

1 reacties op “5 tips om uw vaatwasser schoon te houden”

  1. Paul Reckerz

    wASGOED AFSPOELEN IS GOED VOOR DE FILTER MAAR NIET VOOR DE WERKING VAN DE ZEEPBLOKJES.
    DIE HEBBEN VUIL EN VET NODIG OM IN WERKING TE TREDEN.
    vASTE BROKKEN ALS KAASKORSTJES EN DERGELIJKE VERWIJDEREN IS OK MAAR LAAT WAT VUIL ZITTEN!

    Beantwoorden

Plaats een reactie